Työnhaku
Hyvällä valmistautumisella parannat mahdollisuutesi saada haluamasi työpaikan! Olemme tähän alle keränneet lyhyen muistilistan siitä, mitä sinun olisi hyvä valmistautua haastatteluun.
Tietenkin tärkeää on valmistautua, ethän sinä urheilijanakaan mene peliin tai kisaan ilman valmistautumista 😉
1. Tutustu kyseiseen yritykseen ja harjoittele vastauksia haastattelukysymyksiin. Kuka olet ja mitkä vahvuutesi ovat? Mieti näitä asioita etukäteen, niin niistä helpompi kertoa niitä paineenkin alla. Tärkein kysymys ja siihen mietitty vastaus kuitenkin on, miksi sinut pitäisi valita?
2. Pukeudu itsellesi mukaviin asianmukaisiin vaatteisiin. Työhaastatteluun kannattaa aina laittaa siistit vaatteet huolimatta siitä mitä paikkaa olet hakemassa. Pukeudu kuitenkin niin, että sinulla on mukava olla eikä esimerkiksi kauluspaita kiristä liikaa. Hyvä olo välittyy myös rekrytoijalle.
3. Ole paikalla ajoissa! Mikäli kyseessä on fyysinen haastattelu, selvitä etukäteen missä työhaastattelu fyysisesti pidetään ja varaudu yllättäviin hidasteisiin, kuten tietyömaihin ja metroliikenteen takkuamiseen. Myöhästyminen antaa huonon ensivaikutelman, eikä silloin ole kiva aloittaa keskustelu. Pelkästään myöhästymisestä johtuva hermostuneisuus jää usein päälle. Ei ole myöskään kiva aloittaa haastattelua selittelemällä ulkopuolisia hidasteita. Osoita osaavasi ennakoida ja ajoissa olemalla olevasi kiinnostunut paikasta.
4. Kun kuulet nimesi kutsuttavan, muista hymy ja reipas kädenpuristus, esittele itsesi selkeästi ja kiitä kutsusta haastatteluun. Ota tilanne haltuun tällä tavoin. Korona-tilanteessa unohda kättely.
5. Keskity haastattelussa silmiin katsomiseen ja mikäli haastattelijoita on useita, huomioi heidät kaikki, ei pelkästään kysymyksen esittäjä. Hyvällä valmistautumisella vastaaminen helpottuu, mutta älä hermostu, jos et heti keksi vastausta, ota hetki ja kokoa ajatuksesi. Kaikkien vastausten ei tarvitse tulla kuin liukuhihnalta.
6. Valmistaudu kysymään jotakin. Hyvä kysymys on tiedustella esimerkiksi, minkälaista väkeä yrityksessä muuten on töissä, miten yrityksen arvot näkyvät heillä käytännössä tai jotain kyseiseen tehtävään liittyen, olethan valmistautunut näihin ennakkoon 😉
7. Lopuksi tuo vielä ilmi, että olet todella kiinnostunut paikasta ja kiitä haastattelusta.
Haluatko erottautua eduksesi? Lue vielä alla olevat lisävinkit 😎👉
Kysy lisätietoa tehtävästä! Mitä enemmän sinulla on tietoa haettavasta tehtävästä, sitä paremmin osaat kohdentaa työnhakudokumenttisi tehtävän mukaan ja tämän avulla erottua muista hakijoista. Haettavasta tehtävästä vastaavalle rekrytoijalle kannattaa soittaa ennen hakemuksen lähettämistä ja kysyä mahdollisia tarkennuksia tehtävänkuvaan ja mitä ominaisuuksia hän pitää tärkeimpinä tehtävässä menestymisen kannalta. Näin pääset rekrytoijan kanssa keskusteluyhteyteen jo heti hakuprosessin alussa ja osaat kohdentaa hakemuksesi paremmin. Muista mainita puhelinkeskustelusta myös hakemuksessasi.
Ota työpaikkailmoituksen sisältö talteen! Usein hakuajan päätyttyä työpaikkailmoitus poistetaan Internetistä eikä sitä enää löydä, kun tarvitsisi muistella tehtävän sisältöä työhaastatteluun valmistautuessa. Kannattaakin ottaa jo hakemusta kirjoittaessa työpaikkailmoituksen sisältö itselleen talteen, jotta voit palata siihen työhaastatteluun valmistautuessa. Näin voit erottua työhaastattelussa eduksesi, kun sinulla on tarkassa muistissa tehtävän sisältö ja sen edellytykset hakijalle.
Tallenna rekrytoijan puhelinnumero! Työnhaussa on usein useampi hakuprosessi käynnissä yhtäaikaisesti, jolloin eri tehtävistä saattaa helposti mennä sekaisin. Annat itsestäsi sitä ammattimaisemman ja tehtävästä kiinnostuneemman vaikutelman mitä paremmin olet perillä haettavasta tehtävästä yhteydenoton yhteydessä. Jos työpaikkailmoituksessa on rekrytoijan puhelinnumero, tallenna se puhelimeesi yrityksen ja haettavan tehtävän nimellä, niin tiedät jo puhelimen soidessa mistä yrityksestä ja tehtävästä on kyse.
Lähetä kiitosviesti! Lähettämällä haastattelun jälkeen kiitosviestin haastattelijalle osoitat aktiivisuutta ja motivaatiota haettavaa tehtävää kohtaan. Kiitosviestissä voit kiittää onnistuneesta haastattelusta, kertoa kiinnostuneesi keskustelunne pohjalta tehtävästä entistä enemmän ja odottavasi innolla mahdollista seuraavaa haastattelukierrosta tai tietoa valinnasta sekä kertoa myös vastaavasi mielelläsi mahdollisiin lisäkysymyksiin. Voit myös ottaa noston viestiisi jostakin haastattelussa käsitellystä aiheesta tai kertoa vielä lisäyksen johonkin kysymykseen, jota et haastattelussa muistanut mainita. Voit luonnostella kiitosviestillesi pohjan valmiiksi etukäteen, jolloin voit lähettää sen nopeammin heti haastattelun jälkeen.
Onnea työhaastatteluun 😊🙌
Tykkää